Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günler yaptığı beyaz ekmeği sofralarda kaldırılması ve ekmek israfına ilişkin açıklamayı değerlendiren Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, Avrupa Birliği uyum yasalarına göre gıda yasasının hazırlandığı vurguladı.
Baş, yeni yapılan yasada ekmek unların bir sınırlandırma yapıldığı ifade ederek, "Bütün bunlar makarna grubunda, unlu gıdada kullanılacak. Bu standartlarda unların kepek değerleri birazcık daha yükseltilmiş oldu. Şuana kadar beyaz unla birlikte ülkede hiçbir sıkıntının olduğu kanaatinde değilim. Ancak insanların beslenmesi konusunda vücudun belli oranda kepek ihtiyacı vardır. Bunu karşılamak için zaten bir yasa çıkarıldı. Fırınlar bu değerlerini yükseltmiştir.
Biz de bu unları kullanmak durumunda kaldık. Şuan tip2 unların kullanıma geçtik. Tip1 unlarımızı artık ekmeklerimizde kullanmıyoruz" dedi.
"Trabzon EKMEĞİ UZUN YILLARDAN BERİ MARKADIR"
Trabzon ekmeğinin uzun yıllardan beri bir marka değeri olduğunu ifade eden Baş, şöyle konuştu: "Avrupa'ya ihraç ediyoruz gönderiyoruz. Herhangi bir sıkıntısı yoktur devam edecektir. Kara fırınlarımız devam edecektir. Trabzon ekmeği dediğimiz zaman bazı arkadaşlarımız bunu bölgeselleştirerek Vakfıkebir ekmeği diyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Eğer Trabzon ekmeği unvanını koruyabileceksek olmazsa olmazlarımız taş fırınlarımızdır. Taş fırınlar olduğu sürece fırınların önü kesilmediği sürece biz atalarımızdan nasıl almışsak bu bayrağı öyle devam ettireceğiz. Kara fırınlar üzerinde belli oyunlar oynanmaktadır. Trabzon Fırıncılar Odası olarak bununla ilgili mücadelemizi veriyoruz. Kesinlikle bunlara karşı çıkacağız" diye konuştu.
"EKMEK İSRAFI TÜRKİYE'DE CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI"
Fırıncılar Odası olarak israfın önüne geçebilmek için tedbirler aldıklarını belirten Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, "Arkadaşlarla birlikte devamlı toplantı halindeyiz. Bütün fırınlarımızın kapasitelerini minimuma indirmeye çalışıyoruz. Trabzon küçük esnafa dayalı bir şehirdir. Küçük küçük fırınlarımız var. Kapasitelerimiz küçük düşük. Biz bu tedbirlerimizi Fırıncılar Odası olarak arttıracağız daha önleyici tedbirler alacağız. Ancak biz burada Trabzon esnafında veya bunu Türkiye geneline yayarsak esnafta aşırı derecede suç bulmuyorum. Burada en ciddi çalışmayı yerel yönetimlerin yapmasını tavsiye ediyorum. Trabzon merkezde aktif olarak 120 tane fırınımız var. Ancak açılımlar devam ediyor. Herkes istediği yerde fırın açıyor bir hafta sonra ruhsatı veriliyor. Ruhsat verilirken bir kriter yok. Biz bunların kesinlikle önüne geçilmesini istiyoruz. İşyerleri açıldığı sürece ekmek israfı giderek büyüyecektir. Bu rakamlar gittikçe yükselecektir. 120 tane fırın Trabzon'a çok fazla gelir. Ama maalesef halen daha fırın açanlar var. Belli çalışmalar yapılmasını istiyorum çözüm oradadır. Yoksa imalatı ne kadar düşürürseniz düşürün bunun önüne geçemezsiniz" diye konuştu.