Dağ ve yayla turizminin önemli merkezlerinden Trabzon'a gelen Arap turistler, kent ekonomisine bir yılda 120 milyon dolar kazandırdı.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, yaptığı açıklamada, Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişiyle birlikte oluşmuş çok önemli tarih, kültür ve doğal güzelliklerinin bulunduğunu söyledi.
Günümüzde insanların, globalleşmenin her şeyi aynılaştırma hızına karşı ayakta kalabilen değerleri ve eserleri görme, güzellikleri yaşama arzusunda olduklarını belirten Kızılcık, ''Küresel ısınmanın da bir gerçek olduğu dönemde Doğu Karadeniz ve özellikle de Trabzon çok avantajlı konumda görünüyor. Nitekim bu avantajları göz önünde bulundurarak bizler de sadece Trabzon'u değil, Doğu Karadeniz bölgesini bir alternatif turizm destinasyonu yapma gayreti içindeyiz'' dedi.
Vali Kızılcık, bu yönde stratejik plan hazırladıklarını ifade ederek, ''Doğu Karadeniz bölgemizde özellikle tarih, kültür ve doğa, hatta kongre turizmi ve yeni bir konsept olarak da kruvazör turizmini canlandırmak için bir dizi projeyi hayata geçirmeye başladık. Bizim en önemli değerimiz kültürümüz. Çünkü Trabzon imparatorluklara başkentlik yapmış, hem Osmanlı'nın hem Bizans'ın hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin çok önemli bir merkezi. Bu kadar önemli bir merkezi, marka şehir olma arzusu içinde olan bir değeri insanlık ile paylaşmak gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
Turizm pastasından ekonomik olarak pay almak istediklerini vurgulayan Kızılcık, şöyle devam etti:
''Yeni açıklanan rakamlara göre, dünya turizminde insan sayısı 1 milyarı geçmiş durumda. Dolayısıyla bu kadar büyük bir pastadan insanımızın üzerine düşen refahı alması için bu değerlerimizi ön plana çıkarmamız gerektiğini düşündük ve bu çerçevede her şeyden önce tarihi mekanlarımızdan ihtiyacı olanlarının restorasyonunu gerçekleştiriyoruz, ulaşımının daha kolaylaştırılması gerekenlerin de ulaşımını kolaylaştırıyoruz. Turizmden pay almak, bu doğal güzelliklerin insanlık ile paylaşılması ve tanıtılmasıyla mümkün. Bunu gerçekleştirebilmek için bizler, özellikle iklim avantajımızı değerlendirebilmek için güney yarım kürede bulunan ülkelerin insanlarını birinci derecede hedef kitle olarak seçtik.''
TRABZON'A GELEN TURİST SAYISI
Vali Kızılcık, Moskova'dan Berlin'e, Dubai'den Riyad'a kadar çeşitli ülkelerde ve illerde gerçekleştirilen fuarlara katılarak güzellikleri paylaştıklarını belirterek, şunları aktardı:
''Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, özellikle güney yarım küreden, Arap ülkelerinden gelen misafir sayımızda artışlar gerçekleşti. Trabzon'a gelen Arap turist sayısı, üç yıl içinde binler seviyesinden 2012 yılı sonu itibariyle 60 bin 177'ye yükseldi. Bu rakamları verirken özellikle minimum tuttuk ki bir hata yapmayalım diye. Bunun çok daha yukarılarda olması da muhtemeldir. Bu çerçevede kalış sürelerini 5 gün ve harcamaları 2 bin dolar olduğunu düşündüğümüzde Arap misafirlerimizin bize yılda bıraktıkları paranın 120 milyon dolar olduğunu düşünüyorum.
Bununla beraber kültürel alışveriş gerçekleşiyor. Otellerde kalmalarının yanında artık hükümetimizin özellikle yabancıların mülk alışındaki engelleri ortadan kaldırmasıyla sitelerden ev alıp, yaz boyunca burada aileleriyle beraber kaldıklarını, bizim ailelerimiz ile entegre olduklarını ve arkadaşlıklar kurduklarını görmeye başladık. Bu aynı zamanda ülkemize giren doğrudan sermayenin, direkt yatırımın da kaynağı haline gelmeye başladı. Bizi sevindiren diğer boyutu da budur. Hem turizme hem kültüre hem de doğrudan yatırım sermayesine çok ciddi katkılarını burada görmekteyiz.''
Trabzon'a 2012 yılında yerli, batı ve doğu ülkelerinden gelen toplam turist sayısının 2 milyon 550 bin civarında olduğunu bildiren Kızılcık, ''Trabzon'umuz dünyadaki turizm alanındaki gelişmelere paralel, onların daha da üzerinde turist çekmekte, özellikle İran'dan ve Arap ülkelerinden gelen turist sayısında artışlar görülmekte. Turizm için gelenlerin kalma süresini artırma ve seçeneklerini çoğaltmayı hedefliyoruz'' ifadelerini kullandı.