Akçaabat' ta iç kesimlerdeki tepelerin eteklerinde geniş düzlükler ya da yarı düzlükler bulunur. Yükseltileri 1500m. ile 1900m. arasında değişen bu düzlüklere YAYLA, yaz aylarında geçici yerleşim yeri olarak kullanılan yaylalara da OBA (MEZERE) denmektedir. Karadeniz'i boydan boya kucaklayan dağların eteklerinde kurulu olan bu güzide yaylaların en güzelleri AKÇAABAT sınırları içinde bulunur dersek, hiç te abartmış olmayız.
HIDIRNEBİ YAYLASI
Hıdırnebi kayasının arkasındaki tepe üzerine kurulmuştur. Yalanın 'ARGOLOS ÇİMENİ' denilen yerinde her yıl Temmuz ayının 20. günü (Orak 7 si) Hıdırnebi Derneği adı verilen büyük bir şenlik yapılır. Hıdırnebi yaylasına öncelikle ağaçlı köylüleri çıkar. Ayrıca bu yaylada TRT verici istasyonu da bulunmaktadır. Yayla turizmi çerçevesinde yapılan HIDIRNEBİ YAYLA KENT te yaylaya ayrı bir güzellik katmaktadır. Yayla Kent tamamıyla mimariye uygun olarak ahşap yapılmıştır.
BÜYÜK OBA
Akçaabat yaylaları içinde Büyük Oba Yaylası iki tanedir.
Birincisi ilçe merkezinden 25 km. güneydedir. ŞAHİNKAYA ve METİNKAYA kayalarının ortasında kalan geniş düzlükte yer alır. Akçaabat'ın en düz, en büyük ve en işlek obasıdır. Orta yerinde camisi, fırını, çeşitli dükkanları, oteli ve Akçaabat'ın olmazsa olmazlarından kahvehaneleri bulunur. Cuma günleri burada küçük bir kır pazar kurulur. Kuruçam, Kemaliye, Sertkaya, Arpacılı, Bozdoğan köylüleri yaz aylarında bu obaya yaylak olarak çıkarlar. İkinci Büyük Oba ise Taşlı Oba'nın karşısındaki tepe üzerindedir. Bu yaylaya Akpınar Köyü'nde yaşayanlar çıkarlar. Bu yaylayı diğerlerinden ayıran en önemli özelliği toprağının verimli olmasıdır. Burada da cami, kahvehane ve çeşitli dükkanlar bulunur.
KARADAĞ YAYLASI
Trabzon'da Düzköy ilçesi yönünde 44 km. uzaktaki yayla 1742 m. rakımdadır. Yaylaya ismini veren Karadağ 1880 rakımlı olup, buraya Vakfıkebir ilçesinin doğusundan stabilize yollarla ulaşılabilir. Trabzon- Düzköy üzerinden Hıdırnebi Tepesi'ne giden yol asfalttır. Trabzon Valiliği Özel İdare Müdürlüğü tarafından Ahşap yayla kent kurulmuş ve özel sektöre kiralanmıştır. Her türlü imkana sahip olan tesisler, 120 yatak kapasitelidir. Ahşap ve Bağdati tarzda yapılmış yöresel evler dikkat çekicidir. Açık havada Karadağ Tepesi'nden görülen manzara etkileyicidir. Yöre halkının yaylaya göç zamanı yayla şenlikleri yapılır.
IŞIKLAR (VİSARA) OBASI
Işıklar Köyü'nün özel obasıdır. Köyün güneydoğusunda yer alır. Havasının güzelliği ile ünlüdür. Son yıllarda yapılan yayla turizmi yatırımları ve hazırlanan bir proje ile Işıklar Obası Kayabaşı yaylasında inşa edilen ve tamamen ahşap özelliğine sahip olan Kayabaşı Yaylakent ile yaylanın önemi daha da artmıştır. Kayabaşı yaylasında Ağustos ayının ikinci pazar günü KARAABDAL HALK ŞENLİĞİ düzenlenmektedir.
BALIKLI YAYLALARI
Balıklı adını taşıyan yaylalar da iki tanedir. Biri Karadağ'ın kuzeybatı eteğinde, öteki Hıdırnebi Kayası'nın güneybatısında yer alır. Bu iki yayla birbirine yakın olmayıp, aralarında iki yayla bulunmaktadır. Karadağ eteğinde bulunan Balıklı' ya Acısu (Koryana) köylüleri diğerine ise Ağaçlı ve Aydın Köyü köylüleri çıkar. Acısu(Koryana) köylülerinin çıktığı Balıklı Yaylası'na Haziran 3. ve 4. haftası göç edilir ve Ekim sonunda köye dönülür. Acısu (Koryana) Köylüleri'nin çıktığı Balıklı Yaylası'nın her iki yanından dere geçer. Büyük derenin sonunda yapılmış olan Balıklı Göleti manzarası ve çevresindeki ağaçlıklarla muhteşem bir görüntüye sahiptir. Son yıllarda gölete kaz, ördek vb. hayvanlar gelmekte ve gölün güzelliği artmaktadır. Tabii ki bu hayvanların insanlar tarfından korunması gereklidir. Balıklı derelerinde kırmızı benekli alabalık yetişmektedir.
DÖVARAN VE LİVERA
Balıklı Obası ile Büyükoba Obası arasında kalan birbirine ekli iki obadır. Dövaran Obası'na ACISI (KORYANA) köylüleri, Livera obasına KURUÇAM (MOĞOLA) köylüleri çıkarlar.
MARZALLİ OBASI
Büyükoba'nın güneyinde yer alan bu obanın Akçaabat' la olan ilgisi; Akçaabatlı birkaç ailenin burada yaptırdıkları yazlık evlere çıkarak yazı burada geçirmeleridir. Ayrıca Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinin bazı köyleri de bu yaylalara çıkarlar.
Kaynak: Akçaabat-H.Gedikoğlu/Akçaabat Belediyesi Kültür Yayını I.